Jules Calis Illustrator, striptekenaar en grafisch journalist

Jules Calis

‘Van Brabant naar Afghanistan… en terug’

“Het begon in 2011 met drie emmers zand uit Kamp Holland, Afghanistan. Een aantal weken stonden ze in mijn atelier, zonder te weten wat ik er nu eigenlijk mee moest doen. Nog altijd staan ze er en is er niets mee gedaan. Maar het zand is wel de katalysator die heeft geleid tot het stripboek. Verhalen zijn er om verteld te worden en dat drijft me ook om verhalen vast te leggen, te verspreiden en een plaats te geven. Een monument als het ware, alleen dan op papier.”

Het stripboek Van Brabant naar Afghanistan… en terug (ISBN 9789460322006) wordt uitgegeven en is te bestellen bij uitgeverij Pix4Profs / Jan Stads. Een kleine regionale uitgever die vooral culturele en maatschappelijk gerichte boeken uitgeeft. Een voorbeeld hiervan is Stan Storimans, Oog op de Wereld over RTL-cameraman Stan Storimans, die in 2008 in Georgië om het leven kwam door een mortierinslag.

In Van Brabant naar Afghanistan… en terug vertellen zes personen, in het atelier van Calis over hun ervaringen tijdens hun uitzending en ook hoe het was om weer terug in Nederland te komen.

– “Voor buitenstaanders is het vaak moeilijk te begrijpen… Je moet hét hebben meegemaakt wil je het begrijpen denk ik vaak.” – Uit ‘Kameraden voor het leven.’ door Ruud.

Het boek geeft een indruk van hun belevingen en laat de lezer beleven wat “onze jongens en meiden” hebben meegemaakt. De lezer wordt tegelijkertijd geconfronteerd met de consequenties van de beslissingen van onze democratisch gekozen overheid. Verder geeft het een veelkoppig beeld van een (te) grote realiteit die de missie is geweest.

Media over het project:

Dit stripboek is slechts het begin, BN DeStem, Jamaica Vink

Duizend bommen en granaten, Het Parool, David Oranje

Jules Calis uit Dongen is stripjournalist, Brabants Dagblad en BN DeStem, Henri van de Steen

Jules Calis maakt strip over oorlogstrauma’s, BNN/VARA De nieuwsbv

Stripjournalist Jules Calis uit Dongen tekent ervaringen op van Afghanistan-veteranen, Omroep Brabant

Militairen uit Dongen spelen hoofdrol in nieuwe strip, BN DeStem en Brabants Dagblad, Palko Peeters

Dongenaar Jules Calis verrast minister Jeanine Hennis-Plasschaert met bijzonder boek, Weekblad voor Dongen en Dongen.Nieuws.nl, Ton Zinger

De ontwikkeling en totstandkoming is te volgen op http://afghanistanstrip.blogspot.nl/
Voor vragen, ideeën of opmerkingen? Mail in dat geval naar info@julescalis.nl

Save

Save

Reacties zijn gesloten.