Jules Calis Illustrator, striptekenaar en grafisch journalist

Jules Calis

info

Jules Calis (1985) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Als tekenaar specialiseert hij zich in maatschappelijk geëngageerde strips, met een voorliefde voor persoonlijke verhalen uit (voormalige) crisisgebieden. Zo illustreerde hij in februari 2016 de omstandigheden in het vluchtelingenkamp in Duinkerke en tekende hij het verhaal op van en Syrische vluchteling in Tilburg, dat in december 2016 als longread werd gepubliceerd.

Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium en tegenwoordig werkt hij als freelance illustrator, striptekenaar en grafisch journalist. De afgelopen jaren heeft Calis verhalen vervaardigd voor De Volkskrant, Nrc.next, De Correspondent, Vice, Mindshakes, Drawing the Times, Brabants Dagblad en BN DeStem. In juni 2015 debuteerde Calis met Van Brabant naar Afghanistan en terug, een graphic novel over de ervaringen van Nederlandse ISAF-militairen en veteranen, uitgegeven door Uitgeverij Pix4Profs / Jan Stads. (ISBN 9789460322006)

Bij bepaalde verhalen werkt Calis samen met schrijvend journalist David Oranje. Ze leerden elkaar kennen bij cursus Verslaggeving in conflictgebieden, een gezamenlijk initiatief van de NVJ en Defensie. Hun gedeelde voorliefde voor getekende journalistiek deed hen besluiten de handen ineen te slaan. Hun eerste publicatie, waarin het relaas van een Syrische vluchteling uiteengezet werd, verscheen eind 2014 in Nrc.next. Sindsdien hebben Oranje en Calis meerdere reizen ondernomen, onder meer naar Bosnië, Libanon en Frankrijk.

Save

Save

Reacties zijn gesloten.